Cum sa tratam tusea acasa in mod natural ?
Tusea este un reflex natural care apare atunci cand ceva iti irita gatul sau caile respiratorii. Majoritatea tipurilor de tuse sunt produse de virusuri si trec fara tratament sau cu un tratament usor. Atunci cand, o tuse persista mai mult de 3 saptamani, trebuie sa consultati un medic.
Care sunt cele mai frecvente cauze care pot provoca tuse?
- Raceala
- Gripa
- Alergii
- Astm
- Sinuzita
- Pneumonie
- Bronsita acuta sau bronsiolita
- Expunerea acuta la fumat
Plante medicinale pentru diferite tipuri de tuse
- Tuse productiva sau umeda este o tuse care provoaca mucus sau flegma.
- Tuse neproductiva sau uscata este o tuse iritativa, care nu provoaca mucus.
Plante eficiente in tusea productiva
- Muguri de pin si brad
- Se folosesc mugurii de pin de padure (Pinus silvestris) si mugurii de brad alb ( Abies alba), deoarece contin ulei volatin, taninuri, rezine, vitamina C.
- Au actiune expectoranta, stimuleaza secretiile mucoaselor, antiseptic, tonic pulmonar. De asemenea are si proprietati usor diuretice.
2. Frunze de patlagina
- Se folosesc frunzele de patlagina (Folium Plantaginis), deoarece sunt bogate in taninuri, mucilagii, vitamina K, polifenoli, alantoina.
- Actioneaza ca emolient si expectorant, antiseptic, este folosit pentru tratarea bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii, acoperă mucoasa membranei și ameliorează inflamația, eliminand reflexul de tuse.
- Este folosit cu succes si in pediatrie.
3. Frunze de iedera
- Se utilizeaza frunzele ( Hedera helix L.) de pe ramurile sterile sau scoarta de pe tulpinile mature, deoarece sunt bogate in saponozite, zaharuri, saruri minerale, polifenoli.
- Au actiune antiinflamatoare, antispastica si expectoranta pentru aparatul respirator.
4. Nalba (Althaea Officinaliss)
- In scopuri medicinale se recolteaza florile in timpul infloririi, deoarece sunt bogate in mucilagii, zaharuri, amidon, substanțe grase, taninuri.
- Au actiune antiinflamatoare, secretolitica pulmonara, expectoranta si emolienta.
5. Flori de tei
- In scopuri terapeutice se folosesc florile de tei, recoltate exclusiv pe timp însorit, înainte de înflorirea completă, când o parte din flori sunt încă în faza de boboc.
- Au actiune emolienta, spasmolitica, antiinflamatoare, calmeaza tusea.
PLANTE EFICIENTE IN TUSEA NEPRODUCTIVA (USCATA)
- Mierea
- Mierea este foarte eficienta pentru a calma tusea iritativa din timpul zilei , dar si tusea de noapte. Ea poate fii administrata atat adultilor, cat si copiiilor cu varsta de peste 1 an. ( copiiilor care nu prezinta alergii la polen sau alte produse apicole).
- Mierea are proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, antioxidante, calmeaza iritatia gatului.
2. Ghimbir
- Ghimbirul (Zingiber officinale) este bogat in substante active importante, compuși specifici numiți gingeroli, fenoli, ulei volatil.
- Desi este cel mai versatil condiment, fiind folosit cu succes in diverse preparate, de la sosuri pana la bauturi, ghimbirul are si numeroase utilizari medicale.
- In raceala, ghimbirul actioneaza asupra plamanilor, asupra sistemului respirator, calmand tusea, inducand o senzație puternica de incalzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant.
- Daca tusea nu cedeaza stoarceti o radacina de ghimbir și amestecați sucul cu putină miere și 250 ml apă fierbinte. Consumati 1-2 cani pe zi.
3. Turmeric
- Rizomii de turmeric sunt folosiți proaspeti sau fierti în apa si uscati, dupa care sunt macinati într-o pulbere de culoare galben portocaliu, folosita in mod obisnuit ca agent de aromatizare in multe bucatarii asiatice.
- Turmericul contine curcumina, un compus care are proprietati antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene. De asemenea, poate fi benefic pentru mai multe afecțiuni, inclusiv tuse uscată.
- Turmericul a fost folosit de secole pentru a trata afecțiunile respiratorii superioare, bronșita și astmul în medicina ayurvedică.
- Puteti adauga 1 lingurita de turmeric și 1/8 linguriță de piper negru( aceasta ii ofera are cea mai buna absorbtie in fluxul sangvin) intr-o bautură, cum ar fi suc de portocale rece, ceai cald.
4. Menta
- Menta are actiune antibacteriana si antivirala.
- Menta contine mentol, care ajuta la ameliorarea durerii și reducerea tusei, precum si reducerea congestiei nazale.
- Incercati să beti ceai de menta chiar înainte de culcare pentru a ajuta la ameliorarea tusei nocturne.
ALTE SFATURI PE CARE le puteti INCERCA ACASA
- Folositi un umidificator
- Aromaterapia cu ulei esential de eucalipt: adaugati cateva picaturi de ulei de eucalipt intr-un difuzor, inhalator sau intr-un bol cu apa fierbinte si faceti inhalatii. Ajuta la ameliorarea tusei uscate, avand efect expectorant.
- Gargara cu apa cu sare. Sarea are un efect antibacterian, curatand gatul si gura de bacterii, amelioreaza disconfortul și iritatia cauzate de o tuse uscata.
- Folositi un purificator de aer.
Cand sa mergeti la doctor?
- Daca aveti o tuse care persista mai mult de 3 saptamani trebuie sa consultati un medic.
- Daca aveti si alte simptome, cum ar fii:
- Febra
- Frisoane
- Dificultati de respiratie
- Dureri in piept
- Wheezing ( respiratie suieratoare)