Multi oameni din intreaga lume sufera de afectiuni ale ficatulului, inclusiv ciroza, boala ficatului gras non-alcoolic, cancerul hepatic, insuficienta hepatica, hepatita cronica B si hepatita cronica C.
In fiecare an, bolile hepatice cauzeaza aproape 2 milioane de decese in intreaga lume. Este una dintre principalele cauze de morbiditate si mortalitate din zilele noastre.
Factorii de risc pentru boala hepatica sunt:
- Consumul excesiv de alcool.
- Nivelurile ridicate de zahar din sange.
- Obezitatea.
- Hipertensiunea arteriala.
- Nivelurile crescute de trigliceride si colesterol.
- Virusuri transmise prin sange
- Sex neprotejat
- Boli autoimune
- Factori genetici
- Fumatul excesiv.
Simptome si semne ale unei posibile boli hepatice includ:
- Piele si ochi de culoare galbui.
- Dureri abdominale, balonari.
- Umflarea picioarelor si a gleznelor (edem).
- Oboseala cronica.
- Modificarea culorii urinei ( inchisa la culoare) si a scaunului
- Stari de greata sau varsaturi.
- Pierdere semnificativa in greutate.
- Slabiciune si pierdere musculara.
- Confuzie si probleme de memorie
- Probleme cu somnul (insomnie) si modificari ale personalitatii cauzate de acumularea de toxine in creier.
- Caderea excesiva a parului.
Pe langă tratamentele standard de tratare a bolii hepatice, multi oameni apeleaza la terapii alternative, inclusiv suplimente pe baza de plante, pentru a-si imbunatati sanatatea ficatului. In urma unui studiu, s-a constatat ca aproximativ 65% dintre persoanele din Statele Unite si Europa cu boli hepatice iau suplimente din plante.
Cele mai bune 5 plante despre care s-a demonstrat ca imbunatatesc functia hepatica
1. Ciulin de lapte ( silimarina)
Studiile privind silimarina au descoperit ca poate reduce stresul oxidativ si citotoxicitatea ulterioara, protejand astfel celulele hepatice de deteriorare.
Silimarina este un compus antioxidant luat din semintele de ciulin de lapte. Este folosita ca tratament natural inclusiv in ciroza, icter, hepatita si tulburari ale vezicii biliare.
Riscuri:
- Silimarina poate declansa reactii alergice. Persoanele care sunt alergice la anghinare, kiwi, ambrozie, margarete, galbenele si crizanteme sunt expuse unui risc mai mare.
- Persoanele care au diabet sau endometrioza ar trebui sa consulte un medic inainte de a administra silimarina.
- Persoanele insarcinate sau care alapteaza.
Reactii adverse posibile: greata, balonare, diaree, mancarime.
2. Papadia
Polizaharidele din papadie sunt cunoscute ca reduc stresul asupra ficatului si sustin capacitatea acestuia de a produce bila. De asemenea, ajuta ficatul sa filtreze substantele chimice potential daunatoare din alimente.
Ceaiul din radacina de papadie ajuta la detoxifierea ficatului, la problemele pielii si ochilor si amelioreaza simptomele bolii hepatice.
Papadia este, de asemenea, o plantă diuretica. Diureticele ajuta la eliminarea sarii (sodiului) si a apei din organism, astfel ajutand rinichii sa elibereze mai mult sodiu in urina. Diureticele sunt adesea folosite in cazurile de insuficienta renala si la pacientii cu boala cronica de rinichi si, de asemenea, ajuta la controlul nivelului de potasiu la persoanele cu niveluri crescute de potasiu.
Riscuri:
- Persoanele care au probleme cu rinichii, cu vezica biliara sau cu calculi biliari ar trebui sai consulte medicul inainte de a consuma papadie.
- Uneori papadia poate provoca o crestere a acidului in stomac si arsuri la stomac.
- Poate irita pielea.
Reactii adverse posibile: diaree, disconfort abdominal, arsuri la stomac, reactii alergice.
3. Patrunjel
Patrunjelul a fost folosit cu multi ani in urma ca fiind una dintre plantele principale pentru multe probleme ale rinichilor.
In urma unor studii efectuate, s-a dovedit ca patrunjelul are proprietati antiinflamatorii, datorita antioxidantilor sai, inclusiv flavonoidele, carotenoidele si vitamina C ajuta, de asemenea, sa va mentineti rinichii sanatosi prin reducerea tensiunii arteriale ridicate, un factor de risc major pentru boli de rinichi.
Patrunjelul a fost, de asemenea, folosit ca remediu pentru ficat, iar studiile efectuate pe sobolanii cu diabet, au descoperit ca, extractul de patrunjel previne afectarea ficatului, imbunatateste functia hepatica si creste nivelul de antioxidanti.
Patrunjelul produce si glutation, care protejeaza in mod natural ficatul de leziuni. In plus, scade nivelul de glucoza din sange, care poate irita ficatul daca este prea mare si scade numarul enzimele hepatice inflamatorii.
Riscuri:
- Poate provoca reactii alergice.
- Consumat in exces poate provoca alte reactii adverse, cum ar fi anemie si probleme hepatice sau renale.
4. Astragalus
Astragalus este o planta comestibila folosita in mod obisnuit in medicina traditionala chineză. Este bogata in compusi medicinali, inclusiv saponine, izoflavonoide si polizaharide, care au proprietatii terapeutice puternice.
Studiile efectuate pe rozatoare, indica faptul ca, astragalus ajuta la protejarea impotriva fibrozei si a ficatului gras indus de o dieta bogata in grasimi atunci cand este utilizat singur sau in combinatie cu alte plante medicinale.
Astragalus protejarea organismului de boli precum cancerul si diabetul. Are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. De asemenea, stimulează sistemul imunitar, avand si propritati antivirale.
Riscuri:
- Este contraindicata administrarea in boli autoimune( daca suferiti de artrita reumatoida sau lupus, sau luati corticosteroizi nu administrati Astragalus)
- Nu se recomanda in sarcina si alaptare.
- Reactioneaca cu litiu (Astragalus poate ingreuna organismul sa scape de litiu, astfel incat s-ar putea acumula niveluri periculos de ridicate ale medicamentului)
5. Radacina de brusture
Radacina de brusture (Arctium lappa) a fost folosita de secole pentru a detoxifica ficatul si sangele. Studiile au descoperit ca planta de radacina de brusture ajuta la inversarea leziunilor hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool. Radacina de brusture contine si antioxidanti care ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu anumite boli hepatice.
Radacina de brusture este, de asemenea, un diuretic natural, asa ca, prin consumul de brusture, iti poti ajuta in mod natural si usor organismul sa elimine excesul de apa, prin cresterea productiei de urina, reducand astfel riscul aparitiei pietrelor la rinichi si imbunatatindnd sanatatea rinichilor.
Riscuri:
- Administrarea de brusture poate creste riscul de sangerare la persoanele cu tulburari de sangerare.
- Brusturele poate provoca o reactie alergica la persoanele sensibile la plantele din familia Asteraceae/Compositae. (exemplu: ambrozie, margarete, crizanteme sau alte plante inrudite).
- Daca doriti sa administrati un supliment pe baza de radacina de brusture, asigurati-va ca este un produs de calitate, firma producatoare are un istoric bun de control al calitatii si puteti sa discutati eventual cu un profesionist medical, farmacist.
Corpul uman este foarte unic si cu totii suntem norocosi sa avem un corp care ne permite sa experimentam lumea. Acest trup al nostru trebuie sa fie ingrijit daca dorim sa traim o viata de calitate pana in ultimii ani.
Unul dintre cele mai mari obstacole pentru sanatate este acumularea de toxine in organism. Avem organe si sisteme de organe dedicate eliminarii acestor toxine, dar daca sunt supraincarcate, aceste organe pot fi limitate in functie, iar sanatatea noastra are de suferit.
Practicile dietetice si stilul de viata sunt considerate importante pentru sanatatea rinichilor si a ficatului, dar exista si multe plante medicinale pe care le putem incorpora in viata noastra, care lucreaza in mod specific asupra acestor organe. Datorita compusilor biochimici unici continuti in aceste plante, ele actioneaza in mod specific asupra acestor organe de detoxifiere.