5 REMEDII NATURALE CARE SCAD NIVELUL DE ZAHAR DIN SANGE
Diabetul este cunoscut sub numele de „Ucigasul tacut”. In cazul diabetului zaharat, glicemia devine ridicata pe masura ce organismul devine desensibilizat la insulina.
Insulina este un hormon produs de pancreas, care actioneaza ca o cheie pentru a lasa zaharul din sange sa intre in celulele noastre si sa ne alimenteze corpul. Daca aveti diabet de tip 2, celulele nu raspund normal la insulina, aceasta se numeste rezistenta la insulina. Pancreasul produce mai multa insulina pentru a incerca sa faca celulele sa raspunda. In cele din urma, pancreasul nu poate tine pasul, iar zaharul din sange creste, creand scena pentru prediabet si diabet de tip 2.
Nivelul ridicat de zahar din sange daunează organismului si poate cauza si alte probleme grave de sanatate, cum ar fi boli de inima, pierderea vederii si boli de rinichi.
Diabetul de tip 2 este cel mai intalnit tip de diabet. La nivel global, se estimează ca 462 de milioane de persoane sunt afectate de diabet de tip 2, ceea ce corespunde la 6,28% din populatia lumii.
Cercetarile recente au aratat ca, mai multe suplimente si plante mediciale sunt benefice pentru gestionarea diabetului de tip 2, mai ales atunci cand sunt folosite impreuna cu medicamentele orale, recomandate de medicul specialist.
Semne si simptome ale diabetului de tip 2
Simptomele diabetului de tip 2 pot fi atat de usoare incat sa nu le observi. Aproximativ 8 milioane de oameni care au aceasta boala nu stiu. Simptomele includ:
- Sete excesiva
- Urinare frecventa
- Senzatie de foame crescuta
- Pierdere in greutate
- Oboseala
- Vedere incetosata
- Rani cu vindecare lenta
- Infectii frecvente
- Furnicaturi sau amorteala in maini si picioare
Factori de risc pentru diabetul de tip 2
- Varsta: 45 ani sau mai mult. De asemenea, copiii si adolescenti pot dezvolta diabet de tip 2, dar riscul creste pe masura ce inaintati in varsta.
- Ereditar: un parinte, o sora, un frate, o ruda, care are diabet.
- Factori de risc legati de istoricul medical:
- Prediabet
- Boli ale inimii si ale vaselor de sange
- Hipertensiune arteriala
- Colesterol HDL (“bun”) scazut
- Trigliceride ridicate
- Obezitate
- Diabet gestational in timpul sarcinii
- Sindromul ovarului polichistic
- Depresie
Alti factori care va cresc riscul de diabet au legatura cu obiceiurile zilnice si stilul de viata:
- Fumat
- Stres
- Dormi prea sau prea mult
- Faceti prea putina miscare/exercitii.
Utilizarea plantelor medicinale pentru tratamentul diabetului poate fi un plus esential pentru gestionarea generala a bolii.
5 remedii naturale care scad nivelul de zahar din sange
1. Castravete amar (Momordica charantia)
O plantă care a primit cea mai mare atentie pentru proprietatile sale antidiabetice este castravetele amar, Momordica charantia. Studiile realizate, au aratat ca este una dintre cele mai importante plante pentru scaderea nivelului de glucoza din sange la pacientii cu diabet.
Momordica Charantia (castravete amar) este o planta tropicala care este cultivata pe scara larga in Asia, India, Africa de Est si America de Sud pentru fructele sale intens amare, care sunt utilizate in mod obisnuit la gatit si ca remediu natural pentru tratarea diabetului.
Catravetele amar este o planta puternica, bogata in nutrienti, compusa dintr-o gama complexa de compusi benefici. Acestea includ substante chimice bioactive, vitamine, minerale si antioxidanti, toate contribuind la versatilitatea sa remarcabila in tratarea unei game largi de boli.
Castravetele amar este cunoscut in mod traditional pentru proprietatile sale medicinale, cum ar fi efectele antidiabetice, anticancerigene, antiinflamatorii, antivirale si de scadere a colesterolului.
Fructele, tulpinile, frunzele si radacinile de castravete amar au fost toate folosite in medicina traditionala pentru a ajuta la tratarea unor afectiuni precum:
- Hiperlipidemia
- Tulburari digestive
- Infectii microbiene
- Probleme menstruale
Studiile au aratat, de asemenea, ca, Momordica Charantia are proprietati anti-cancerigene si poate fi folosit ca agent citotoxic impotriva multor tipuri de cancer, in special pentru prevenirea cancerului de san.
Astazi, peste 140 de studii diferite din intreaga lume au investigat efectele anti-hiperglicemiante si hipoglicemiante ale diferitelor extracte si ingrediente de Momordica Charantia atat pe modele umane, cat si pe cele animale.
Efecte adverse posibile:
- Dureri abdominale sau diaree ( daca se consuma o cantitate mai mare decat cea recomandata)
- Dureri de cap
- Inrautatirea nivelului scazut de zahar din sange (hipoglicemie)
- Febra
- Afectarea ficatului
2. Gymnema Sylvestre
Gymnema sylvestre a fost numita „ucigasul de zahar” datorită capacitatii sale de a reduce pofta de dulce. Gymnema ajuta pancreasul cu productia de insulina la diabeticii de tip 2 si creste sensibilitatea la insulina la diabeticii de tip 1.
Unii diabetici de tip 2 au reusit sa intrerupa utilizarea sau sa-si reduca doza de medicamente orale pentru diabet cu utilizarea acestui supliment (desi acest lucru nu este recomandat fara consultarea unui medic specialist).
Gymnema sylvestre este un arbust lemnos, originar din padurile tropicale din India, Africa si Australia. Frunzele sale au fost folosite in vechea practica medicinala indiana Ayurveda de mii de ani, fiind un remediu traditional pentru diferite afectiuni, inclusiv diabet, malarie si muscaturi de sarpe.
Beneficii:
- Reduce pofta de zahar facand alimentele dulci sa aibe un gust mai putin atragator.
- Ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.
- Contribuie la crearea unor niveluri favorabile de insulina, prin cresterea productiei de insulina.
- Imbunatateste nivelul de colesterol si trigliceride, reducand riscul de boli de inima.
- Ajuta la pierderea in greutate.
- Frunzele de Gymnema sylvestre sunt imunostimulatoare, adica pot regla sistemul imunitar, reducand inflamatia.
Gymnema sylvestre se consuma sub forma de ceai, capsule, pulbere, extract.
Efecte adverse posibile:
- Durere de cap
- Ameteli
- Greata
- Tremuraturi
- Nu este recomandata in timpul sarcinii sau alaptarii
- Nu este recomandata la copii si sugari
- Nu este recomandata inaintea unei operatii (intrerupeti utilizarea cu cel putin doua saptamani inainte)
3. aloe vera
Aloe vera este o planta comuna cu diverse utilizari. Multi oameni sunt constienti de beneficiile sale pentru piele, dar poate avea insa si alte utilizari, inclusiv incetinirea progresului diabetului de tip 2.
Un studiu din 2016 a aratat ca aloe vera ajuta la scaderea nivelului atat al glicemiei, cat si al hemoglobinei.
Beneficii:
- Creste nivelul de insulina
- Protejeaza impotriva bolilor renale diabetice, a depresiei si a anxietatii prin reducerea stresului oxidativ
- Creste sanatatea ochilor
- Ajuta la scaderea in greutate
Efecte adverse posibile:
- Administrata local, pe piele poate produce iritatii.
- Administrata oral poate avea efect laxativ, provoaca crampe abdominale si diaree.
4. Ginsengul american (Panax quinquefolium)
Ginsengul american pare sa scada nivelul de glucoza din sange prin cresterea secretiei de insulina . Un studiu a constatat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au luat ginseng american inainte sau in timpul mesei au observat o scadere moderată a nivelului de glucoza.
Ginsengul contine o componentă farmacologict naturala pe care expertii o numesc panaxozide sau ginsenozide.
Există peste 150 de tipuri de ginsenozide, pe care oamenii le pot extrage de obicei din radacinile plantei, dar care sunt prezente si in frunze sau fructe de padure.
Beneficii:
- Regleaza secretia de insulina: Ginsenozidele pot ajuta pancreasul sa moduleze cantitatea de insulina pe care o secreta, pentru a obtine un control glicemic mai bun si pentru a ajuta o persoana sa isi gestioneze nivelul zaharului din sange.
- Regleaza absorbtia de glucoza: Acesti compusi pot ajuta organismul sa transporte corect glucoza in celule, impiedicand acumularea acesteia in sange. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, oamenii sa-si mentina glicemia in limite optime.
- Reduce inflamatia
- Scade efecte radicalilor liberi: diabetul necontrolat poate duce la productia excesiva de radicali liberi, care pot deteriora celulele si pot duce la complicatii. Datorita proprietatilor sale antioxidante, ginsengul poate diminua efectele radicalilor liberi.
Efecte adverse posibile:
- Insomnie
- Dureri de sani
- Tensiune arteriala scazuta sau ridicata
- Probleme menstruale
- Probleme digestive
- Pierderea poftei de mancare
- Dureri de cap
- Ritm cardiac crescut
- Ginsengul poate interactiona cu antidepresive, statine, anticoagulante, blocante ale canalelor de calciu si alte medicamente pentru tensiunea arteriala
5. extract de afin
Studii mai recente afirma ca, extractul de afine este eficient in scaderea nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, consumul de afine duce la cresterea secretiei de insulina, ajutand astfel la gestionarea diabetului.
Beneficii:
- Intareste vasele de sange
- Imbunatateste circulatia
- Trateaza diareea
- Previne deteriorarea celulelor
- Ajuta la tratarea retinopatiei
- Ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange
Reactii adverse:
- Frunzele si extractul de afine nu trebuiesc administrate in cantitati mari pe o perioada lunga de timp, deoarece taninurile pe care le contin pot provoca o pierdere severa în greutate, spasme musculare si chiar moarte.
ce alimente puteti consuma daca suferiti de diabet tip 2?
Daca aveti diabet de tip 2 , asigurati-va ca alegeti o dieta ce contine alimente bogate in nutrienti, care sa furnizeze fibrele, vitaminele si mineralele de care organismul dumneavoastra are nevoie.
De asemenea, trebuie sa va asigurati ca va bucurati de o varietate de grasimi sanatoase pentru inima, inclusiv acizi graai mononesaturati si polinesaturati. Acestea va pot ajuta sa va reduceti nivelul colesterolului pentru a sustine sanatatea inimii.
Alimente sanatoase pe care ar trebui sa le includeti in dieta dumneavoastra:
- Fructe (mere, portocale, fructe de padure, pepeei, pere, piersici)
- Legume (broccoli, conopida, spanac, castraveti, dovlecel)
- Cereale integrale (quinoa, ovaz, orez brun)
- Leguminoase (fasole, linte, naut)
- Nuci (migdale, nuci, fistic, nuci de macadamia, caju)
- Seminte (seminte de chia, seminte de dovleac, seminte de in, seminte de canepa)
- Grasimi sanatoase pentru inima (ulei de masline, avocado, ulei de canola, ulei de susan)
- Alimente bogate in proteine (carne de pasare fara piele, fructe de mare, bucati slabe de carne rosie, tofu)
- Bauturi (apa, cafea neagra, ceai neindulcit, suc de legume)
Alimente de evitat daca suferiti de diabet de tip 2
- Carne bogata in grasimi (bucati grase de porc, vita si miel, piele de pasare)
- Lactate pline de grasime (lapte integral, unt, branză, smantana)
- Dulciuri (bomboane, prajituri, produse de patiserie, inghetata, deserturi)
- Bauturi indulcite cu zahar (suc, sifon, ceai dulce, bauturi pentru sport)
- Indulcitori (zahar de masa, zahar brun, miere, sirop de artar)
- Alimente procesate (chips-uri, floricele de porumb la microunde, carne procesată, fast food)