CUM PUTEM INTARI SISTEMUL OSOS CU AJUTORUL PLANTELOR MEDICINALE?
Sitemul nostru osos este format din 206 oase, conectate intre ele prin articulatii, in majoritatea cazurilor.
Osul este un tesut viu, in crestere, care consta in principal din colagen si calciu. Oasele ofera un cadru rigid, cunoscut sub numele de schelet, care protejeaza organele moi si sustine corpul. Anumite afectiuni pot afecta rezistenta și flexibilitatea oaselor si pot duce la complicatii de sanatate.
Oasele nu numai ca protejeaza organele de rani, dar permit și organismului sa se miste si sa ofere sprijin. In plus, oasele actioneaza ca un rezervor pentru minerale, precum calciul.
La 20 de ani, densitatea mineralelor din oase atinge varful. Pe masura ce imbatraniti, masa osoasa se poate stabiliza, daca duceti un stil de viata sanatos, care include calciu adecvat, vitamina D si exerciții fizice.
Pierderea osoasa naturala insa, se accelerează la mijlocul vietii. Acest lucru este valabil mai ales în timpul menopauzei (de obicei in jurul varstei de 50 de ani, sau menopauza prematura daca are loc inainte de 45 de ani). In acest timp, nivelurile de estrogen protector scad.
De la varsta de 65 ani masa osoasa scade treptat pentru tot restul vietii, ceea ce va expune unui risc mai mare de fracturi.
Cea mai comuna formă de tulburare metabolică osoasa este osteoporoza. Osteoporoza este o boală osoasa caracterizata printr-o scadere a masei si a densitătii osoase, rezultand oase fragile, care sunt mai predispuse la fracturi. Afectiunea afecteaza cel mai frecvent femeile in varsta.
cauzele osteoporozei
O serie de factori pot duce la aparitia osteoporozei, inclusiv varsta, sexul, stilul de viata, tratamentele medicale.
1. Nivelurile hormonale
- Scaderea nivelului de estrogen la femeile aflate la menopauza, este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru dezvoltarea osteoporozei.
- Tratamentele pentru cancerul de prostata reduc nivelul de testosteron la barbati.
- Tratamentele pentru cancerul de san reduc nivelul de estrogen la femei.
- Probleme cu tiroida. Prea mult hormon tiroidian poate provoca pierderi osoase.
2. factori dietetici
- Aport scazut de calciu.
- Tulburari de alimentatie.
3. steroizi
- Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor orali sau injectabili, cum ar fi Prednisonul si cortizonul, interferează cu procesul de reconstructie osoasa.
4. ALTE PROBLEME DE SANATATE
Riscul de osteoporoza este mai mare la persoanele care au si alte probleme medicale, cum ar fii:
- Boala inflamatorie intestinala.
- Boli de rinichi sau de ficat.
- Cancer
- Artrita reumatoida.
- Boala celiaca.
5. stil de viata
- Sedentarism
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
plante benefice pentru osteoporoza
Exista multe plante medicinale recomandate pentru osteoporoza. Ele pot fi folosite la gatit sau pot fii administrate ca supliment, sub forma de pastile, pulbere sau ceai.
Iata o lista cu cele mai bune plante care pot imbuntati sanatatea oaselor si pot functiona ca tratament alternativ pentru osteoporoza:
1. coada calului
- Coada-calului contine siliciu, care imbunatateste formarea, densitatea si consistenta tesutului osos si a cartilajului, muschilor, pielii, tendoanelor.
- Consumul de coada-calului ca sursa naturala de siliciu creste absorbtia de catre organism a mineralelor pentru formarea oaselor, cum ar fi calciul, ajutand la ameliorarea unei game intregi de boli structurale.
- Se poate consuma sub forma de ceai, tincturi.
2. salvie rosie
- Salvia rosie sau Danshen (sau Dan Shen), este o planta peren din familia mentei, ca si salvia comuna. Este originara din China și Japonia, iar radacinile rosii uscate ale plantei sunt folosite in medicina.
- Este utilizata pentru tratarea bolilor de inima, hipertensiune, are actiune antioxidanta si este utilizata cu succes in osteoporoza.
- Planta contine compusi puternici care vizeaza cai specifice in resorbtia si formarea osoasa.
- Se poate consuma sub forma de ceai, tinctura, capsule.
3. cimbru
- Multe studii demonstreaza ca cimbrul și rozmarinul au atenuat eficient pierderile osoase induse de deficienta de calciu si pot fi considerati candidati promitatori pentru prevenirea resorbtiei osoase si a osteoporozei.
- Cimbrul contine vitamina K si minerale precum, fier, magneziu si calciu.
- Poate fii consumat sub forma de ceai de cimbru, tinctura, capsule.
4. turmeric
- Turmericul ajuta la prevenirea pierderii mineralelor osoase si la mentinerea densitatii osoase.
- Turmericul contine o substanta chimica naturala, curcumina, care este responsabila pentru efectele magice ale turmericului asupra sanatatii oaselor.
- Are actiune antiinflamatoare, antioxidanta.
- Se poate consuma sub forma de capsule, pulbere, ceai, sucuri cu turmeric, sau ca si condiment .
5. musetel
- Extractul de musetel ajuta la cresterea activitatii osteoblastelor, celulele care formează oasele. Ca urmare, ceaiul poate creste densitatea osoasa si poate reduce consecintele negative ale osteoporozei.
- Musetelul contine flavonoide sanatoase pentru oase.
- Poate fii consumat sub forma de ceai, tinctura sau capsule.
cum sa va protejati oasele?
- Intareste-ti oasele prin alimentatie. Consumati alimente bogate in calciu si vitamina D (lapte, iaurt, branza, kefir, fasole, nuci, peste, legume cu frunz verzi cum ar fii spanacul, soia, ou).
- Includeti activitatea fizica in rutina zilnica.
- Aveti grija de alte probleme de sanatate cum ar fii: tulburările tiroidiene, tulburările paratiroidiene, menopauza prematură sau orice altă afectiune de sanatate care va afecteaza densitatea osoasa.
- Evitati fumatul.
- Evitati alcoolul in exces.
- Evitati consumul excesiv de sare.